Boekhoudkantoor kiezen: 6 handige tips

boekhoudkantoor kiezen

Ben je op zoek naar een boekhoudkantoor? Het juiste boekhoudkantoor kiezen is belangrijk bij de opstart en groei van je onderneming. Gemiddeld blijft een bedrijf wel 15 jaar klant bij hetzelfde kantoor: je wil daarom dus kiezen voor een kantoor dat bij je past.

Bij je selectie wil je rekening houden met de mogelijke groei van je onderneming. Een boekhoudkantoor dat op het eerste oog geschikt lijkt, is dat in een later stadium misschien niet meer.

De bedrijfsadministratie correct opzetten en beheren is voor de meeste ondernemingen in eerste instantie het belangrijkste aspect. Het vormt natuurlijk de cijfermatige basis van je onderneming, maar een goede administratie is ook op andere vlakken van belang.

  • Je krijgt cijfermatig inzicht in je prestaties.
  • Je bespaart tijd: een goed georganiseerde administratie kost je niet alleen weinig tijd, maar levert bovendien ook nieuwe tijd op.
  • Je bent goed op de hoogte van jouw financiële situatie en kan tijdig inspelen op wijzigende omstandigheden.
  • Je bent voorbereid op aangiften en andere voorkomende controles en fiscaliteiten.

Naast de administratie zijn er nog heel wat andere zaken waarbij een boekhoudkantoor de juiste ondersteuning kan bieden. In het onderstaande artikel geven we 6 belangrijke tips bij een boekhoudkantoor kiezen.

Boekhoudkantoor kiezen: 6 handige tips

1. Bepaal of je een boekhouder of accountant nodig hebt

Er is een verschil tussen een boekhoudkantoor (de erkend boekhouder-fiscalist) en een accountantskantoor (de accountant-belastingconsulent). Een boekhouder zet de administratie op en voert ze, zorgt voor boekingen, controles en aangiften. De accountant verzorgt de boekhoudkundige controle en brengt verslag uit over de regelmaat, volledigheid en getrouwheid van de boekhouding en jaarrekeningen. Bepaal daarom waar je behoefte aan hebt of zal aan hebben in de toekomst.

2. Kies voor een boekhouder die blijft bijleren

Boekhouden is een vak waar een gedegen opleiding aan vooraf gaat. Boekhouden, fiscaliteit, vennootschapsrecht, … het zijn zaken die regelmatig wijzigingen ondergaan. Daarom zal een boekhouder-fiscalist BIBF (Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten) zich elk jaar voldoende bijscholen, zodat jij steeds correct advies krijgt. Informeer dus naar de mate en manier waarop een boekhoudkantoor de kennis van de boekhouder(s) binnen het kantoor up-to-date houdt.

3.  Ga na of het kantoor ervaring heeft in uw branche

Ieder vak is anders. Iedere branche kent haar eigen bijzonderheden; soms ook fiscaal en administratief. Naast algemene boekhoudkundige kennis kan het van belang zijn dat je boekhouder ervaring heeft in het voeren van een administratie voor ondernemingen binnen je branche.

Dit betekent dat je boekhouder ook over specifieke kennis beschikt die in je branche van belang is, zoals aan btw-gerelateerde zaken en bijzondere fiscale regelingen. Wanneer een boekhouder dit soort zaken voor het eerst moet gaan uitzoeken, kost dat natuurlijk tijd, wat financieel in je nadeel kan zijn.

4. Kies voor een boekhouder die op de hoogte is van technologische ontwikkelingen

De technologische ontwikkelingen staan ook in de boekhoudsector niet stil. Misschien werk je al met een specifiek boekhoudprogramma. Dan kan dit zeker een factor zijn die je meeneemt in jouw keuze voor een boekhoudkantoor, want het kan veel tijd en geld kosten om te leren werken met een nieuw boekhoudpakket. Werkt een kantoor met geavanceerde software of net met een eigen pakket dat niet erg bekend is? Dat kan in de toekomst ook nadelig voor u uitpakken. Het is dus niet alleen belangrijk dat de boekhouder zich niet alleen bijschoolt op vlak van kennis, maar ook op vlak van het boekhoudprogramma dat je voor jouw administratie gebruikt.

5. Ga met minimum twee kantoren in gesprek

Door gesprekken met verschillende kantoren te voeren wordt beter duidelijk wat precies belangrijk voor je is, kan je de voorwaarden vergelijken, en – niet onbelangrijk – voel je met welk kantoor je de beste klik hebt. Je geeft tenslotte een belangrijk bedrijfsonderdeel uit handen en houdt bovendien regelmatig contact met het boekhoudkantoor.

6. Ga voor het juiste evenwicht

Zorg voor een balans tussen de taken die je uitbesteed en zelf kan uitvoeren, de kosten van je administratie en je omzet en de energie en tijd die je aan de administratie besteedt in vergelijking met je andere werkzaamheden. Probeer zoveel mogelijk te automatiseren en je administratie aan andere bedrijfsinformatiesystemen te koppelen.

Gebruik het bovenstaande advies om jouw ideale boekhoudkantoor te selecteren, of schakel onze hulp in. Vul het formulier in en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met een kantoor uit jouw regio. Op die manier is de eerste stap in jouw zoektocht alvast gezet!

Tom De Nauw

Expert persoonsbelastingen

Hulp nodig bij de zoektocht naar je boekhouder?

Wij brengen je graag in contact.

Vind gratis het boekhoudkantoor dat bij je past

Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan, en wij selecteren voor jou de geschikte boekhouder. Je komt dus in contact met de geschikte boekhouder uit je regio. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Privacy & Algemene Voorwaarden.