Boekhouder architect: ben jij daar naar op zoek? De juiste financieel expert kent jouw sector en is er niet alleen om jouw administratie te verlichten, maar verleent ook juridisch advies, investeringsadvies en strategische begeleiding op maat. Jouw boekhouder ondersteunt je en denkt proactief mee, zodat jij jouw aandacht kan vestigen op het plannen, ontwerpen en beheren van bouwprojecten.
Op welke manier kan een accountant jou nu het best ondersteunen in je werkzaamheden als architect?
Starten als architect
Een boekhouder kan je, nog voor je daadwerkelijk van start gaat, gericht advies geven om met de beste voorwaarden te starten. Wat moet je allemaal in orde brengen? Wat zijn de geschatte kosten die je zal maken? Ben je van plan om investeringen te doen? Door op voorhand contact op te nemen met een accountant, neem je een vliegende start.
Na het verkrijgen van je stagegetuigschrift kan je jouw inschrijving op de tabel van de Orde aanvragen. Jouw boekhouder regelt alle formaliteiten: de aanvraag van je ondernemingsnummer, je inschrijving bij het sociaal verzekeringsfonds, je aanvraag voor de btw-vrijstelling als je in opdracht van je stagemeester werkt, …
Wanneer je op zelfstandige basis diensten verstrekt moet je je voor btw-doeleinden registreren, btw aanrekenen en periodieke btw-formaliteiten verrichten. Een uitzondering geldt voor de architect-stagiair die uitsluitend opdrachten levert in opdracht van de stagemeester: in dit geval ben je niet verplicht om je voor de btw te registreren en mag je zelf kiezen of je je al dan niet voor de btw registreert.
Op basis van de ondernemingsvorm die je kiest, moet je een enkelvoudige of dubbele boekhouding voeren. Een boekhouder is enkel in het laatste geval verplicht, maar ook bij een vereenvoudigde administratie is het een goed idee om voor een boekhouder te kiezen.
Als architect zal je doorgaans op basis van projecten werken en dat brengt ook implicaties voor je boekhouding met zich mee. Met de hulp van een boekhouder zorg je ervoor dat je facturen op tijd betaald worden, je een goed zicht krijgt op de kosten per project en deze ook correct toewijst, en je voorraadbeheer efficiënt verloopt.
Fiscaal en financieel-strategisch advies voor architecten
Als architect werk je vaak met afgebakende bouw- of ontwerpprojecten. Elk project wordt daarbij als afzonderlijke entiteit beschouwd, waarbij de kosten, inkomsten en uitgaven aan het juiste project moeten worden gekoppeld.
Kosten kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, het aantal uren werk dat in het project kruipt, de ontwerpvereisten, … het is belangrijk dat je inzicht krijgt in al die variabele kosten, zodat je projectbudgetten zo nauwgezet mogelijk kan begroten en beheren. Je wil een realistisch beeld krijgen van elk project en door de kosten nauwkeurig toe te wijzen, weet jij hoeveel je besteedt aan personeel, materialen, reiskosten en andere uitgaven. Doordat veel projecten tegelijkertijd lopende zijn, is het ook belangrijk om hier steeds een goed overzicht van te hebben. Een accountant kan je, naast het beheren van al deze kosten, ook ondersteunen bij het ontwerpen of installeren van een systeem dat je kosten aan de juiste klanten toewijst en vergoedingen berekent op basis van de projectvereisten.
Meestal factureer je op basis van mijlpalen of fases in het project. Daardoor kan je betalingen in termijnen ontvangen na voltooiing van specifieke projectonderdelen. Dit kan het facturatieproces complex maken om op te volgen. Een boekhouder helpt je met het installeren van een efficiënt proces en het opvolgen van facturen en betalingen.
Het is daarnaast ook belangrijk om rekening te houden met samenwerkingen en subconsultants. Op jouw beurt wil je niet vergeten om hen tijdig te betalen en ook de kosten bijhouden vormt een belangrijk deel van de boekhouding.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog de gangbare zaken waarbij boekhouders freelancers ondersteunen: deze bekijkt of je voldoende sociale bijdragen betaalt en berekent hoeveel je best opzij kan zetten voor de belastingen. Je boekhouder verzorgt de aangifte van je personen- of vennootschapsbelasting en onderzoekt voor fiscale of juridische pistes die interessant kunnen zijn voor je onderneming.
De geschikte boekhouder adviseert je bij elke verandering die een impact maakt op je zaak. Ze bieden jou een grondige investerings- en risicoanalyse en kunnen je gepast begeleiden bij herstructureringen, het opstellen van contracten en financieringscalculatie.
Boekhouder architect: waarom voor een accountant kiezen?
Een boekhouder voor architecten brengt je kosten in, zoals je gsm-rekening, de aankoop van een laptop of software. Daarnaast krijg je proactief advies rond allerlei juridische en financiële thema’s die van toepassing zijn binnen jouw sector, zoals auteursrechten en schijnzelfstandigheid. Door vooruit te kijken helpt je accountant je financieel slimme keuzes te maken en bewaakt deze je financiële gezondheid. Ook wanneer je een enkelvoudige boekhouding voert, is het dus een goed idee om een boekhouder in te schakelen.
Weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag om een boekhouder te zoeken die ervaring heeft met architecten. Doe hier jouw gratis aanvraag.