Ben je van plan om een onderneming te starten of ben je op zoek naar een boekhouder voor je eenmanszaak? Hoewel eenmanszaken niet verplicht zijn om een boekhouder in te schakelen, vertellen wij je graag waarom het toch interessant kan zijn om voor een accountant te kiezen die je financieel optimaal kan ondersteunen en welk kostenplaatje je daarbij kan verwachten.
Waarom kiezen voor een eenmanszaak?
Een eenmanszaak kan een goede keuze zijn als je snel en eenvoudig een onderneming wil starten met een minimum aan kosten en administratie. Misschien ben je er nog niet zeker van dat je op lange termijn in jouw bedrijf wil investeren: in dat geval biedt een eenmanszaak je voldoende flexibiliteit. Hou er echter rekening mee dat je met een eenmanszaak ook sterk belast wordt en dat je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk bent wanneer er iets misloopt. De keuze voor een eenmanszaak is dus afhankelijk van heel wat factoren en sommige ondernemers kunnen beter kiezen voor een andere ondernemingsvorm zoals een besloten vennootschap, naamloze vennootschap of vennootschap onder firma. Hier kan het al erg interessant zijn om bij een accountant ten rade te gaan, zodat jij de meest interessante ondernemingsvorm kiest.
Meer weten over het opstarten van een eenmanszaak? In deze blog vertellen we je wat daar zoal bij komt kijken.
Kosten van een eenmanszaak
Er is geen minimumkapitaal vereist om een eenmanszaak te starten. Er zijn wel een aantal kleine kosten aan de oprichting verbonden:
- Onderneming inschrijven in de kruispuntbank van ondernemingen (101 euro)
- Je zakelijke rekening openen.
- Activatie van het ondernemingsnummer als btw-nummer (72,6 euro)
Natuurlijk kan je nog andere kosten verwachten wanneer je zaak is opgestart. Zo moet je belastingen betalen en jezelf verzekeren tegen verschillende risico’s zoals ziekte en aansprakelijkheid. Ook een bedrijfsruimte huren, internet en elektriciteit, materiaalkosten en een marketingbudget brengen nog heel wat uitgaven met zich meer, waarbij de prijs sterk afhankelijk is van jouw specifieke situatie en onderneming.
Tenslotte ben je verplicht om een correcte boekhouding te voeren. Kies je ervoor om een boekhouder in te schakelen, brengt dit ook kosten met zich mee.
Hoeveel kost een boekhouder van een eenmanszaak?
De kosten voor je boekhouder variëren afhankelijk van de diensten die worden geleverd, de ervaring en expertise van de boekhouder en de regio waarin je actief bent. Over het algemeen zijn de kosten voor een boekhouder voor een eenmanszaak lager dan voor een grotere onderneming, omdat een enkelvoudige boekhouding eenvoudiger is dan een dubbele boekhouding.
Voor een eenmanszaak bieden boekhouders doorgaans de volgende diensten aan:
- De boekhouding voeren en je belastingaangifte in orde brengen.
- Belastingadvies geven: jouw accountant weet welke kosten aftrekbaar zijn en welke belasting regelingen van toepassing zijn.
- Fiscaal advies verlenen: jouw boekhouder denkt mee over de financiële haalbaarheid van nieuwe projecten of investeringen, aantrekkelijke subsidieregelingen, …
- Opzetten en onderhouden van een efficiënt administratiesysteem.
Er zijn verschillende tariefstructuren voor boekhouders, zoals uurtarieven, vaste tarieven per maand of een combinatie van beide. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de taken die je van de boekhouder verwacht en de tariefstructuur die deze hanteert. Over het algemeen kun je rekenen op een uurtarief tussen de 50 en 120 euro per uur. Een goede boekhouder helpt je om financiële problemen in de toekomst te voorkomen en helpt je onderneming geld te besparen.
Hoe kies je de juiste boekhouder voor jouw eenmanszaak?
De volgende aspecten kunnen een belangrijke rol spelen in jouw selectie van een geschikte accountant.
- Ervaring en expertise: kies voor een boekhouder die ervaring heeft met eenmanszaken en kennis heeft van de specifieke belasting- en boekhoudregels die van toepassing zijn op jouw sector.
- Betrouwbaarheid: een goede boekhouder is betrouwbaar en houdt zich aan deadlines. Je wilt een boekhouder die je kunt vertrouwen met jouw financiën en die jouw belastingaangifte tijdig in orde brengt.
- Communicatie: het klinkt evident, maar is het niet altijd. Bij een goede boekhouder kan je met al je vragen terecht en deze brengt je op een heldere manier op de hoogte van je financiële situatie.
- Tariefstructuur: kies voor een boekhouder die een transparante tariefstructuur hanteert en duidelijkheid biedt over de kosten van de diensten die hij of zij levert.
- Technologie: een boekhouder die gebruikmaakt van moderne boekhoudsoftware kan jouw financiële administratie efficiënter maken en de communicatie tussen jou en je boekhouder verbeteren.
- Ondersteunende diensten: sommige boekhouders bieden naast hun boekhoudkundige diensten ook ondersteuning op het gebied van belastingadvies, financiële planning en bedrijfsadvies. Dit kan een waardevolle toevoeging zijn voor jou als eenmanszaak.
Het is belangrijk om verschillende boekhouders te vergelijken en een boekhouder te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en eisen als ondernemer. Kan je hierbij hulp gebruiken? Wij helpen je graag een geschikte boekhouder te selecteren.