Als psycholoog ligt jouw focus op je cliënten, niet op je administratie. Het zijn moeilijke vragen om te beantwoorden: hoe bepaal je je tarief, voor welke ondernemingsvorm kies je en welke administratieve verplichtingen moet je naleven? Een boekhouder psycholoog helpt je ze te beantwoorden en ondersteunt je op vlak van juridisch advies, investeringsadvies en strategie. Wanneer je kiest voor een accountant die ervaring heeft met het begeleiden van psychologen, beperk jij je administratieve lasten tot een minimum en kan je je volledig toeleggen op kwalitatieve hulpverlening.
Starten als psycholoog
Bij het opstarten van een zelfstandige praktijk komt er heel wat kijken. Erkenningen en lidmaatschappen, de juiste ondernemingsvorm kiezen, verzekering, je tarief bepalen, terugbetalingsregelingen en wetgevingen rond cliëntendossiers…
Om een goed overzicht te bewaren kan het interessant zijn om van in het begin een boekhouder in te schakelen. Boekhouders helpen je met de beste voorwaarden om als zelfstandig psycholoog te starten en structureren en verwerken je papierwinkel. Ze starten jouw financieel-fiscaal dossier op en zorgen ervoor dat je steeds de juiste documenten ter beschikking hebt. Ze staan je ook bij tijdens elke stap in je privé- en professioneel leven. Huwen of samenwonen? Huren of kopen? Wat met je pensioen? Jouw boekhouder zet de financiële en fiscale voor- en nadelen van elke beslissing voor jou op een rijtje.
Fiscaal advies voor psychologen
Elke zelfstandige betaalt sociale bijdragen om sociale rechten op te bouwen. Als eenmanszaak bedragen die ongeveer 20% van je netto belastbaar inkomen. De btw-regeling voor psychologen is daarbij ook nog vrij complex, want voor activiteiten met therapeutische doelstellingen word je vrijgesteld van btw. Maar andere activiteiten zijn niet vrijgesteld van btw. Wanneer je jaarlijks onder de grens van 25 000 euro per jaar aan inkomsten blijft, kan je een vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen aanvragen, waarmee je alsnog geen btw moet betalen voor activiteiten met niet-therapeutische doelstellingen. Het nadeel is dan wel dat je ook geen btw kan recupereren voor de onkosten van je zaak.
Als psycholoog betaal je naast sociale bijdragen ook belastingen. Als eenmanszaak word je progressief belast via de personenbelasting, die gebaseerd wordt op je totale inkomen en burgerlijke staat. Hoe hoger je inkomen, hoe zwaarder je wordt belast. Daarom is het belangrijk om slim om te springen met het maken van kosten. Die onkosten kan je (gedeeltelijk) van je inkomsten aftrekken, zodat je minder belastingen en sociale bijdragen betaalt. Jouw boekhouder kan je hier strategisch advies over verlenen.
Kies voor goed gefundeerd fiscaal advies en zorg je boekhouding zorgvuldig op, zodat je jouw praktijk kan optimaliseren waar mogelijk en de focus kan blijven leggen op kwalitatieve hulpverlening.
Boekhouder psycholoog: start je zoektocht vandaag
Als eenmanszaak mag je een enkelvoudige boekhouding voeren. Daarbij moet je je inkomsten en uitgaven oplijsten en de bewijsstukken bewaren. In de praktijk heb je een ontvangstbewijsboekje en kasboek nodig. Voor je onkosten moet je het aftrekbare deel berekenen op basis van je percentage beroepsgebruik en de fiscale aftrekbaarheid. Daarnaast zijn er ook nog afschrijvingen voor grotere investeringen.
Ook een enkelvoudige boekhouding kan dus complexer zijn dan het klinkt en daarom kan het interessant zijn om van begin af aan een boekhouder in te schakelen. Fiscaal en financieel advies beperkt zich niet tot je kosten en belastingen, maar bekijkt jouw praktijk tot een ruimer kader. Tot slot biedt een boekhouder je een dienst op maat en wordt er rekening gehouden met wat je zelf wil doen en het groeitraject dat je voor ogen hebt.
Weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag om een boekhouder te zoeken die ervaring heeft bij het begeleiden psychologen. Doe hier jouw gratis aanvraag.