Je wil dat de boekhouding voor je onderneming correct wordt uitgevoerd. Kies je daarbij best voor een boekhoudkantoor of een accountantskantoor? De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch is er wel degelijk een onderscheid. Zijn er boekhoudkundige of fiscale zaken waar jouw onderneming specifiek op moet letten, of hou je het bij een eenvoudige bedrijfsadministratie? Wij vertellen je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een boekhoudkantoor of accountantskantoor en waar je op moet letten bij jouw keuze.
Wat is een boekhouder?
Een boekhouder kan in België twee verschillende opleidingen volgen: een driejarige bacheloropleiding aan de hogeschool of een graduaatsopleiding bij het volwassenenonderwijs. Vooraleer je het beroep van boekhouder of boekhouder-fiscalist mag uitoefenen, moet je erkend worden door het Beroepsinstituut van Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). Boekhoudkantoren verzorgen de administratie en stellen daarnaast jaarrekeningen op. Een boekhoudkantoor heeft dus een puur uitvoerende functie.
Sommige boekhoudkantoren geven ook advies over fiscale voordelen voor startende ondernemers, al spreekt men dan over een boekhouder-fiscalist. Bij meer complexe zaken zal een boekhouder je over het algemeen snel doorverwijzen naar een administratiekantoor met accountants in dienst.
De werkzaamheden van een boekhouder
De werkzaamheden van een boekhoudkantoor zijn als volgt samen te vatten:
- Administratie onderhouden.
- Jaarrekeningen opstellen.
- Belastingaangiftes opstellen en indienen (btw-aangifte, inkomstenbelasting en aangifte vennootschapsbelasting).
- Facturen opmaken en verzenden.
- Loonadministratie beheren.
Wie doet er beroep op een boekhoudkantoor?
Boekhoudkantoren zijn geschikt voor ondernemingen met een eenvoudige administratie, zoals eenmanszaken, vzw’s en uiteraard ook freelance ondernemers.
Omdat zij een enkelvoudige boekhouding voeren zijn ze niet verplicht een boekhouder in te schakelen, maar omdat (startende) ondernemers weinig tijd hebben of een gebrek aan kennis hebben om zelf te administratie te voeren, kiezen ze er vaak voor om dit uit te besteden aan een externe partij. Een boekhoudkantoor ziet er op toe dat dit correct verloopt.
Wat is een accountant?
Een accountant volgt doorgaans een hogere opleiding dan een boekhouder. Vaak is dit een master na een bacheloropleiding. Accountants dienen net als boekhouders erkend te worden, dit is via het Instituut voor Accountants en Belastingsconsulenten (IAB). Voor bedrijfsrevisoren is er het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR). Een bedrijfsrevisor wordt specifiek aangesteld om de jaarrekening van een onderneming te controleren.
Een accountant heeft een meer controlerende functie dan een uitvoerend beroep. Bovendien verwijst een boekhoudkantoor bedrijven door bij een bedrijfsovername of wanneer het afgeven van een accountantsverklaring voor een geldlening noodzakelijk is.
De werkzaamheden van een accountant
De taken die een accountantskantoor verricht, bestaan hoofdzakelijk uit:
- Bedrijfsadministratie inrichting of opzetten.
- Bedrijfsadministraties controleren.
- Opgestelde bedrijfsjaarrekeningen controleren.
- Accountantsverklaringen opstellen en afgeven.
Een accountantskantoor richt zich dus veel meer op het inrichten en controleren van bedrijfsadministraties.
Wie doet er beroep op een accountantskantoor?
Voor het inschakelen van een accountantskantoor zijn een aantal richtlijnen opgesteld en wettelijk vastgelegd. Zo moet de netto omzet meer bedragen dan 8,8 miljoen euro en zijn er ten minste 50 medewerkers. Tenslotte moet ook de waarde van de activa groter zijn dan 4,4 miljoen euro. Je bent verplicht om een beroep te doen op een accountantskantoor wanneer je gedurende een periode van twee jaar aan minimaal 2 van deze eisen voldoet.
Boekhoudkantoor of accountantskantoor: wat zijn de belangrijkste verschillen?
Wat zijn nu eigenlijk de concrete verschillen tussen een boekhouder en een accountantskantoor? Waar boekhouders de administratie onderhouden voor een persoon of instelling, zijn accountants vooral bezig met het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties. Een accountant controleert dus eerder de werkzaamheden die een boekhouder heeft uitgevoerd.
Loon boekhouder bij een boekhoudkantoor
Het loon van een boekhouder die de boekhouding voor u verzorgt, ligt over het algemeen een stuk lager dan het loon van een accountant. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit, je kiest nog steeds voor een professional die is aangesloten bij een beroepsvereniging.
Belastingaangifte en btw aangifte
Elk jaar doe je als ondernemer aangifte van je inkomsten bij de FOD Financiën. Bovendien is elk kwartaal btw-aangifte noodzakelijk wanneer je als ondernemer btw-plichtig bent. Deze zaken kan je eenvoudig laten verzorgen door een administratiekantoor. Ook voor de boekhouding van een vennootschap en het indienen van de loonbelasting kan je prima een beroep doen op een administratiekantoor.
Accountantskantoren spelen dus vooral een belangrijke rol wanneer je bedrijf groeit en je moet voldoen aan bepaalde wettelijke verplichtingen. Ze hebben een controlerende functie en voorzien je van de nodige accountantsverklaringen, zaken die een boekhoudkantoor niet mag verstrekken.
Zoek je een boekhouder nodig die je helpt bij het voeren van een correcte bedrijfsadministratie? Doe dan nu gratis en vrijblijvend je aanvraag en wij brengen je in contact met een kantoor uit jouw regio.