Overschakelen van eenmanszaak naar commanditaire vennootschap? Het kan een goed idee zijn wanneer je kapitaal wil aantrekken zonder zelf over de financiële middelen te beschikken. Kiezen voor een andere ondernemingsvorm is vaak een goed idee wanneer je activiteiten, structuur of omstandigheden veranderen. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen voor een eventuele omschakeling, de voordelen die een CommV biedt en welke rol een accountant kan spelen in dit proces.
Van eenmanszaak naar commanditaire vennootschap: waarom zou je omschakelen?
Kapitaal aantrekken
De commanditaire vennootschap maakt een samenwerking tussen verschillende vennoten mogelijk, waarbij er een onderscheid is tussen stille (commanditaire) en beherende vennoten. Commanditaire vennoten zijn niet betrokken in het dagelijkse beheer en zijn bovendien meestal enkel aansprakelijk voor het kapitaal dat zij inbrengen. Daardoor is de CommV een aantrekkelijke ondernemingsvorm wanneer je investeerders wil aantrekken die enkel financieel betrokken zijn. Ook als je zelf wil investeren in andere bedrijven of projecten, leent de rechtsvorm van de commanditaire vennootschap zich hier goed voor.
Flexibiliteit in overeenkomsten
In praktijk wordt er vaak voor de CommV gekozen wanneer een ondernemer kapitaal wil aantrekken zonder deze investeerder in de zaak te betrekken. Commanditaire vennootschappen bieden flexibiliteit in de overeenkomsten tussen vennoten, zolang de wettelijke vereisten worden nageleefd. Op die manier kan de stille vennoot in meer of mindere mate bij jouw onderneming betrokken worden.
De CommV kan dan ook een goede oplossing zijn wanneer je de zaak wil overlaten. Binnen een gestructureerd opvolgingsplan kan het een soepele overgang faciliteren.
Persoonlijke aansprakelijkheid beperken
Wanneer je bedrijf groeit, stijgen de financiële risico’s. Je investeert meer, je maakt grotere kosten en je voorziet bijvoorbeeld grotere voorraden of je koopt een bedrijfswagen. Als stille vennoot wordt je aansprakelijkheid doorgaans beperkt tot het kapitaal dat je inbracht. De beherend vennoot is echter wel onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap – in die zin verschilt je aansprakelijkheid weinig van de eenmanszaak wanneer je de CommV bestuurt. Bovendien kunnen ook stille vennoten betrokken worden bij het beheer van de onderneming en worden ook zij in dit geval onbeperkt aansprakelijk. De persoonlijke aansprakelijkheid is dus enkel beperkt voor commanditaire vennoten.
Hoe stap je over van eenmanszaak naar een CommV?
- Kies het type vennootschap dat het beste past bij je activiteiten en behoeften. Dit kan afhangen van factoren zoals de grootte van je bedrijf, de verwachte winst en het aantal vennoten. Verder in dit artikel lijsten we de verschillende mogelijkheden op.
- Maak een financieel plan. Een CommV met een jaaromzet van minder dan 500 000 euro mag een enkelvoudige boekhouding voeren en hoeft geen financieel plan voor te leggen, maar het blijft een uitstekend hulpmiddel om inzicht te krijgen in je toekomstige uitgaven en investeringen.
- Richt je vennootschap op bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en stel de nodige statuten op.
- Breng klanten en leveranciers op de hoogte van je overstap en zorg ervoor dat al je contracten en overeenkomsten worden aangepast.
- Registreer je nieuwe vennootschap bij de btw-administratie en vraag indien nodig een nieuw btw-nummer aan. Breng ook de belastingdienst op de hoogte van je overstap en regel de nodige administratieve formaliteiten.
Het is een goed idee om een accountant in te schakelen bij de overstap. Je boekhouder heeft ervaring met alle stappen van het proces en zorgt ervoor dat alles correct en in de juiste volgorde gebeurt.
Welke andere ondernemingsvormen kunnen interessant zijn?
Van eenmanszaak naar BV
Je kan in je eentje een besloten vennootschap oprichten. Je hebt dus geen medevennoten nodig. Om een bv op te richten moet je een financieel plan opstellen waarin je bewijst dat je met je aanvangsvermogen de eerste twee jaar kan overbruggen. Daarnaast moet je ook een authentieke oprichtingsakte kunnen voorleggen, waarbij de notariskosten al snel oplopen tot 1500 euro.
Wie sinds 1 mei 2019 een bv wil oprichten, hoeft geen rekening meer te houden met het wettelijke minimum startkapitaal van 18.550 euro. Daarnaast is je aansprakelijkheid in een besloten vennootschap beperkt. Niet jij, maar de vennootschap is de rechtspersoon. Heb je schulden, dan kunnen de schuldeisers jouw persoonlijke vermogen niet raken.
Van eenmanszaak naar VOF
Om een VOF op te richten, moet je minstens met twee vennoten zijn. Het kan een voordelige manier zijn om samen te werken met andere ondernemers om expertise, middelen en netwerken te delen. Het is een zeer flexibele vennootschapsvorm: je hoeft geen bedrijfsrevisor in te schakelen bij inbreng van natura, je kan de statuten wijzigen zonder dat je naar de notaris hoeft, de jaarrekening wordt niet gepubliceerd op de website van de nationale bank van België, terwijl dit bijvoorbeeld bij de bv allemaal veel strikter geregeld is.
Vennoten zijn wél hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Wanneer je onderneming failliet gaat, geldt dit dus ook voor de vennoten.
Van eenmanszaak naar nv
Meestal zal een eenmanszaak niet meteen naar een naamloze vennootschap evolueren, omdat deze ondernemingsvorm eerder geschikt is voor middelgrote en grote ondernemingen. Ze hebben een complexere en vrij strikte bestuursvorm en bieden vaak een goede keuze voor bedrijven die internationaal actief zijn.
Bij de nv spreid je opnieuw de risico’s, omdat er een duidelijk onderscheid is tussen het vermogen van de onderneming en dat van de eigenaar. De aansprakelijkheid wordt beperkt tot het ingebrachte kapitaal. Daar staat tegenover dat je minimum 61 500 euro moet inbrengen wanneer je een nv start, wat voor veel startende ondernemers geen evidentie is.
Hoe kan een boekhouder helpen bij de overstap?
Een boekhouder kan op verschillende manieren ondersteunen bij de overstap van een eenmanszaak naar een commanditaire vennootschap.
In de eerste plaats geeft je accountant gericht advies over de voor jou meest geschikte vennootschapsvorm en de daarbij horende voor- en nadelen. Jouw accountant geeft advies over fiscale optimalisatie. Denk aan zaken zoals fiscale voordelen, financiële risico’s vermijden en belastingaangiftes optimaliseren.
Aangezien de omschakeling van een eenmanszaak naar een commanditaire vennootschap behoorlijk complex kan zijn, kan de hulp van een boekhouder nuttig zijn. Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je graag op weg in de selectie van jouw ideale accountant.